En lite lyxigare söndagsmiddag

Igår var det alltså dags att träffa tjejerna för att äta middag ihop. Vi träffas ca 1 gång per månad och turas om att ha middag hemma hos varandra, denna gång var det min tur.

Middagen bestod av följande

Välkomstdrink
Frozen Mango

Förrätt
Gratinerad Hummer
Minivästerbottenostpaj med en gräddfil, rödlök, rödrom och räkor

Huvudrätt
Porterstek med potatispuré, svartvinbärsgelé och ugnsrostade rotfrukter

Efterrätt
Vit chokladmousse med hallon och blåbär

Eftersom jag glömde ladda kameran så får jag glatt invänta lite bilder från en vän som tog kort på hela kalaset.
^^

Recept

Frozen Mango - Receptet hittade jag på Cocktailguiden
2 delar Absolut Mango
1 del citronjuice
2 delar socker lag (Blanda 1 dl socker med 1 dl vatten, koka upp långsamt på svag värme. När vätskan är klar och sockret lösts upp är den färdig. Låt svalna och häll upp i en flaska. Ställ in i kylen och använd vid servering.)
4 stora klyftor skalad mango

Blanda alla ingredienserna i en blender tillsammans med is. Häll upp i glas, garnera gärna med ett cocktailbär och servera omgående.



Gratinerad Hummer - Detta helt fantastiska recept är från Tasteline
4 port
2 st hummer, fryst eller färsk
100 g svarta oliver
1 kruka basilika
2 dl lätt crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1 dl västerbottenost

Hacka oliverna och basilikan. Riv osten.
Blanda lätt crème fraiche med oliver, basilika, pressad vitlök och riven västerbottenost.
Dela hummern på längden. Ta ur köttet och skär det i mindre bitar, glöm inte krossa klorna och ta ut köttet där ur. Blanda ned allt i röran. Ta bort magsäck och tarm, rensa skalet så fint det går. Fyll sedan skalet med fyllningen.

Gratinera i ugn på grill i 200 grader i ca 8 min, tills dem fått en fin färg.

 

Minivästerbottenostpaj
1 st färdig pajdeg, finns i kyldisken i dem flesta livsmedelsbutiker
4 st ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
3 dl västerbottenost, ta gärna lite extra för en fylligare smak
salt
peppar

Skär pajskalet i lagom stora rundlar för att få plats i aluminiumformen. Viktigt! Använd alltid aluminiumformar alternativt muffinsplåt, annars viker sig kanterna och innehållet rinner ut.

Vispa samman ägg, grädde och riven ost. Salta och peppra. Slå stanningen i pajskalet och grädda i 180 grader i ca 25 min. Känn i mitten om stanningen stannat. Om minipajerna börjat få mörkare färg men fortfarande inte är färdiga täcker du dessa med aluminiumfolie. (Väljer du att göra en stor paj gräddar du den i ca 40-45 min.)

Går bra att serveras kall som varm. Lägg en klick gräddfil, rödlök och rödrom på. Avsluta med ett par räkor.

***Bild kommer***  

Potatispuré
8 port
1 kg mandelpotatis
300 g smör
0,5 l grädde/mjöl 50/50
1 tsk tryffelolja
salt
peppar

Koka potatisen riktigt mjuk i saltat vatten. Häll av och låt potatisen ånga av ordentligt.
Värm smör, grädde, mjölk och tryffelolja i en kastrull vid sidan om. Pressa nu potatisen genom en potatispress ned i en skål. Tillsätt gräddblandningen, salta och peppra. Blanda till en slät puré.

Porterstek

Recept och bild kommer snart

Vit chokladmousse
4 port
2 dl grädde
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl kesella
Färska bär, jag tog hallon och blåbär

Vispa grädden
Smält chokladen på svag värme i ett vattenbad så att den bara precis smälter.
Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
Rör ned kesellan och till sist grädden.
Låt moussen stå i kylen i ca 1h innan servering.
Garnera med bär och servera.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0