Akryl eller gele, vad ska man välja?

Många undrar varför man ska välja det ena materialet framför det andra. Här har jag försökt sammanfatta för- och nackdelar med dem båda materialen.  

Grundfakta
Alla konstmaterial är akryl i någon form. Vilket material som är bäst för just dig är svårt att säga. Det är olika från person till person. Läs om dem olika materialen nedan för att förstå skillnaden på dem.

Akrylnaglar
För att skapa akrylnaglar blandas pulver och vätska i exakt rätt mängd. Materialet härdar i kontakt med luft. Ju varmare det är, desto snabbare härdar akrylen. Det tar 24-48h för materialet att härda helt, men går att börja fila till formen redan efter några minuter. Det är mkt viktigt att man använder nagelolja regelbundet, ca 2 ggr om dagen.

Akryl passar i stort sett alla och är det starkaste materialet, det innebär att den inte alls är lika skör som gelen. Sen finns det självklart undantag där akrylen inte alls passar ens naglar. Då kan gelenaglar vara ett perfekt alternativ och t o m hålla bättre än med akrylen.
Det är lätt att forma akrylen till den form du vill att din nagel ska ha, man kan även korrigera en missformad naturlig nagel så att den ser rak ut.
För dig som vill ha riktigt långa naglar är det här det aboslut bästa alternativet eftersom materialet är det mest tåliga.
Det finns nackdelar med akrylen dock. Det dammar en del eftersom du filar till formen, en del upplever även doften som stark och obehaglig.
Naglarna löses upp i acetonbad.

Gelenaglar
När man skapar gelenaglar använder man en speciell UV-lampa för att härda materialet. Gelen läggs oftast på i flera lager och tar ca 2 min för varje lager att härda. Det ultravioletta ljuset är av UV-A och är inte skadligt.

Fördelen med gelen är att den inte alls doftar lika starkt som akrylen, den är i stort sett doft-och dammfri. Vissa är även allergitestade och godkända i USA. Nageln kan se mkt naturlig ut då gelen går att få väldigt tunn på nageln. Gelen är inte lika känslig för remover som akrylen är.
Det finns även nackdelar med gelenaglar. Dem är inte lika starka som akrylnaglar, utan skörare och man måste vara mer försiktig. Naglarna kan bli gula. Under härdningen i UV-lampan kan många uppleva en brännande känsla i nageln. Det är mkt viktigt att naglarna härdar ordentligt. 
För att ta bort naglarna måste materialet filas bort.

Om mig
Jag har valt att endast arbeta med akryl i dagsläget, men kommer så småningom även att utbilda mig i gele. Anledningen till att jag valde akryl framför gele är att det i stort sett passar alla naglar och dessutom är mycket starkare än vad gelen är.

Samtliga akrylnaglar jag gör avslutas alltid (om inte annat önskemål ges) med en Top Gel under UV-lampa för att ge naglarna en permanent glans, samt att dem blir mer hållbara. Återbesök sker i vanliga fall var 4:e vecka.   
För hållbarheten på nageln är hygien och korrekt preparering av nageln det allra viktigaste. Du kan råka ut för en del onödiga obehag om inte allt görs på rätt sätt.

Det finns olika varianter på akrylnaglar som jag ska förklara nedan.

Permanent fransk manikyr
Man börjar med att applicera och forma den vita akrylen på tippen (som förberetts ordentligt innan) alternativt den egna naturliga nagellängden. Den vita akrylen går att få i andra färger om man så önskar. Därefter appliceras den rosa akrylen som ska vara på nagelbädden. När materialet har härdat tillräckligt för att kunna arbeta med börjar man fila till den önskade formen på nageln.   Fransk Manikyr med vit tipp
Efter preparering av nageln limmas den vita tippen fast. Ingen filning behövs för att jämnas ut med den naturliga nageln. Sedan appliceras en genomskinlig akryl ovanpå. Fila till den önskade formen på nageln.
Detta alternativ kan rekommenderas då man ska ha akrylnaglar för ett engångstillfälle, exempelvis bröllop eller nyårsfirande. Det är inte alls lika tidskrävande då man inte behöver preparera tipparna och samma färg på materialet ligger på hela nageln.
(Denna har jag dessvärre inget foto på)

Rosa
Denna används oftast på dem som vill ha målade naglar istället för fransk manikyr. Man applicerar en rosa alt genomskinlig akryl på hela nageln. Filar därefter till formen och målar sedan naglarna i önskad färg.


(Elevbehandling April 2009)

Ställ gärna frågor om det fortfarande är något ni känner att ni inte har fått svar på.

Klicka här för att komma till priserna och dem olika behandlingarna jag utför.

OBS!
Kom ihåg att jag inte har gått någon utbildning för gelenaglar än, det mesta är taget från olika faktasidor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0